miercuri, 25 ianuarie 2012

OTETUL (sau minunea din bucatarie)

   Da, stiu, vin si eu la spartul targului cu o descoperire monumentala: otetul este minunat!!! Cum am descoperit asta? Bineinteles, citind despre acest lucru pe blogurile unor persoane mai evoluate din acest punct de vedere decat mine, carora nu pot decat sa le multumesc.Si pentru ca nu am incercat inca toate modurile la care poate fi pus la treaba otetul o sa va povestesc la ce il folosesc eu deocamdata (dupa cum am mai zis, evolutia mea "eco" e de abia la inceput, si vreau sa scriu aici doar despre lucrurile testate personal).
   Pana acum am folosit oteul la o singura activitate, dar cu dubla calitate:

1. Inlocuitor pentru balsamul de rufe
   Cum se procedeaza: in locasul pentru balsam se toarna o cescuta de otet alb. Am citit diferite variante: o lingura, o cana, o ceasca, iar eu sincera sa fiu, desi la inceput foloseam o ceasca de cafea ca masuratoare, acum torn direct cu sticla dupa ochi. O lingura de otet la o masina de rufe mi se pare prea putin, iar o cana nu stiu daca incape (acum depinde si de modelul masinii de spalat - la a mea nu am incercat, dar sigur nu incape). 
   Ce este otetul alb? Mda, poate intrebarea asta o sa sune stupid pentru unii, dar eu chiar nu stiam despre ce e vorba. "Otetul alb" suna ca o ramura oteteasca deosebita de otetul obisnuit, si am facut ceva cercetari pana sa ma dumiresc. Ei bine, otetul alb este este exact cum se aude: fara culoare. E vorba de otetul incolor, din alcool, care se foloseste in acest scop tocmai in ideea de a nu pata hainele.Sincera sa fiu, in lipsa, am folosit de cateva ori si otet de mere, care are o culoare mai inchisa, dar numai la hainele negre, unde riscul patarii era 0. Am atasat o poza cu otetul pe care il folosesc eu (de fapt e singurul otet alb pe care l-am gasit pana acum).


   Care sunt rezultatele ? Am descoperit ca otetul lasa rufele la fel de moi ca si balsamul, iar in unele cazuri, chiar mai moi (ma refer aici la niste prosoape plusate mai vechi, care ieseau ca smirghelul, indiferent cat balsam puneam). Mirosul de otet nu se simte deloc, rufele au un miros de curat, sau mirosul detergentului folosit (dap, momentan folosesc detergent obisnuit, dar voi face ceva in sensul asta).  Ati observat vreodata urme de detergent pe hainele proaspat scoase din masina? Chiar daca e vizibil sau nu, in general raman resturi de detergent in haine, care pot provoca iritatii sau alergii. Mie mi s-a mai intamplat, dar de cand folosesc otetul il locul balsamului, am scapat si de problema asta ( otetul indeparteaza resturile de detergent din rufe si neutralizeaza PH-ul alcalin).
   In plus, balsamul este plin de chimicale cu grad mediu de risc, cu exceptia parfumului, care are grad ridicat de risc (contine foarte multe chimicale care nici macar nu sunt mentionate pe eticheta). Balsamul e facut in asa fel incat sa ramana cat mai mult in fibra textila, ceea ce inseamna ca pielea absoarbe respectivele chimicale mai mult timp.
   Daca totusi vreti ca hainele sa aiba un anumit parfum, puteti folosi cateva picaturi de ulei esential la fiecare spalare impreuna cu otetul. Alta varianta ar fi sa picurati ulei esential pe servetele de hartie, pe care sa le asezati apoi in dulap printre haine.
   Dar sa nu uitam si de pret. Sunt convinsa ca folositi (la fel cum faceam si eu) balsam de rufe, si ca dati o caruta de bani pe el. 

2. Inlocuitor pentru anticalcar
   In zona unde locuiesc apa e foarte dura. Pe langa faptul ca dupa ce spal vasele, daca nu le sterg atunci, cand se usuca raman cu dare albe de calcar, si un test cu o banda speciala de masurare a duritatii apei mi-a dovedit asta. Deci clar trebuie sa folosesc un anticalcar pentru masina de spalat, daca nu vreau sa o bag in reparatii anual. Am folosit pana acum Calgon, Snow si inca un anticalcar lichid marca Mega Image. Asta pana am aflat ca exista si alte solutii. Una dintre ele este otetul.
   Cum se foloseste? Se toarna in cuva masinii un litru de otet si se da drumul la programul cel mai lung si temperatura cea mai mare. Astfel scoateti calcarul, dezinfectati masina si scapati si de mirosul neplacut care mai apare uneori. Procedura asta se face cam o data pe luna. Oricum, cred ca ajuta si faptul ca il folosesc si la fiecare spalare. Apropo, nu stiu daca va amintiti, dar efectuarea lunara a unui ciclu de spalare la cel mai lung program si cea mai mare temperatura e recomandat si de producatorii masinilor de spalat pentru intretinerea corecta a acestora (am citit de curand brosura masinii... nu, nu pentru ca ramasesem fara chestii de lecturat, ci de nevoie).
   Ca sa te convingi ca otetul chiar ajuta la eliminarea calcarului, poti face urmatorul test: foloseste o solutie din 200 ml de otet amestecat cu 4 linguri de apa pentru a sterge cu o carpa suprafetele atacate de calcar (robineti, dus, etc). Se lasa sa actioneze 10 minute, dupa care se clateste.

Bafta la testare!

luni, 16 ianuarie 2012

Start: Primul meu deodorant homemade!

   Cand esti insarcinata, psihicul se joaca in feluri neasteptate cu tine. Eu sunt in general o persoana foarte echilibrata, dar n-am scapat de asta. Printre altele, incepi sa te gandesti de doua ori inainte sa folosesti anumite produse, sau sa consumi anumite alimente. Cauti informatii mai abitir ca altadata, si ajungi sa alfi lucruri la care inainte nici nu te gandeai, sau nu iti pasa. Interesant e ca de data asta chiar incepi sa le iei in considerare. Cel putin in cazul meu.
   Inainte sa raman insarcinata am descoperit mai multe bloguri cu retete de cosmetice homemade. Mi s-a parut foarte interesant subiectul, si m-am documentat mai in amanunt. Chiar mi-am ales cateva retete de creme pe care urma sa le prepar. Dupa care... nimic. De abia cand am ramas insarcinata mi-am amintit de ele. Nu de alta, dar aveam nevoie urgenta de o crema pentru burtica. Am folosit la inceput ulei de masline, dar dupa doua luni de uz, nu mai suport nici mirosul, nici senzatia pe care mi-o lasa pe piele. Oricum, simteam ca am nevoie de ceva mai "avansat", si de cremele din comert am refuzat sa ma ating. Asa ca am reluat investigatiile si am inceput sa-mi strang "efectele" necesare.
   Daca vreti sa va preparati ceva acasa, si va ganditi ca gasiti la Plafar toate ingredientele necesare, mai ganditi-va odata. Dupa multe vizite prin magazine am gasit doar cateva ingrediente din lista pe care o aveam. Cateva, dar suficiente pentru a "incropi" o crema, ceva, ca deja nu mai aveam rabdare.
   Si dupa cateva cerecetari pe net, am hotarat sa-mi prepar un deodorant dupa o reteta gasita pe http://sideris.ro/blog. Apropo, blog-ul asta e o adevarata mana cereasca pentru incepatori ca mine. Gasesti foarte multe informatii utile, plus ca poti accesa si shop-ul pentru procurarea ingredientelor necesare.
   Deodorantul se prepara foarte simplu, iar ingredientele sunt destul de accesibile. In reteta originala, cantitatile sunt mai mari decat ce am folosit eu, dar pentru ca era primul meu produs homemade, am hotarat sa le reduc in cazul producerii unui dezastru. Iata ce am folosit:

- o lingura jumatate de unt de shea (nu rasa, dar nici cu varf de Everest)
- o lingura bicarbonat de sodiu
- o jumatate de lingura amidon de porumb
- o lingura de apa
-  patru picaturi vitamina E
- doua picaturi ulei esential de tea tree
- doua picaturi ulei esential de lavanda

   Am pus la fiert un ibric cu apa, iar in momentul in care a inceput sa fiarba, am oprit focul. Am pus untul de shea intr-un vas de inox pe care l-am asezat peste ibric. Dupa ce s-a topit untul, l-am luat de pe baia de aburi si l-am lasat sa se raceasca putin. In timpul asta, am amestecat cateva minute bicarbonatul cu o lingura de apa, dupa care am adaugat si amidonul. Tot amestecul asta a fost turnat peste untul topit si racit pana la temperatura mainii, dupa care am adaugat si vitamina E. Uleiurile au fost puse aproape de racirea completa a cremei, cand nu incepuse inca sa se intareasca. Am strans cu lingurinta tot amestecul asta, si l-am transferat intr-o cutie de crema de 50 ml.
   Dupa 20 de minute crema se intarise asa de tare, incat chiar mi-a parut rau ca nu am turnat-o intr-un recipient de stick solid. E de culoare alba, cu o textura putin grunjoasa, si poate fi aplicata direct cu degetele pe piele, unde se intinde destul de bine. Daca e tinuta la temperatura camerei ramane solida, deci nu e necesar sa fie pastrata la frigider.
   Am trei zile de cand o folosesc, si isi face efectul cu brio. O folosesc dimineata (are un miros foarte frumos), iar cand ajung acasa, sunt fresh (intr-adevar, uleurile esentiale nu mai miros, dar de altfel, nici alte "mirosuri" nu se simt, iar umezeala nici atat - deocamdata cred ca ultimul roll-on folosit intensiv un an de zile inca mai are "efecte"). Ce mi se pare foarte tare e ca nu lasa urme - asta da reusita! Cantitatea obtinuta (un recipient de 50 ml aproape plin) cred ca o sa-mi ajunga o luna de zile.
   De ce ma bucur ca am facut asta? Pai, deodorantul e un produs pe care il folosesc zilnic. Mai precis, folosesc antiperspirante de multi ani. E o rutina careia nu i-am dat niciodata prea mare atentie, nu ma interesa decat sa evit mirosul si umezeala. Dupa cum se stie, diferenta dintre un deodorant si un antiperspirant e acela ca, in timp ce deodorantul doar impiedica mirosurile neplacute, antiperspirantul impiedica si aparitia umezelii. Cum? Blocand porii cu ajutorul ingedientului minune, aluminiul (care, de altfel, nu se mai gaseste in niciun alt produs de ingrijire). Din pacate in felul asta nu este blocata doar umezeala, ci si procesul natural de detoxifiere al organismului. Iar aluminiul nu este doar absorbit de organism, dar este si depozitat in tesuturile sanilor (mai precis dam singuri o mana de ajutor unui posibil cancer mamar). Alternativa, adica deodorantul, contine la randul ei chimicale menite sa te mentina fresh la subrat. Asa ca simplul fapt ca stiu exact ce ingrediente contine produsul pe care il folosesc, ca nu-mi afecteaza sanatatea, combinate cu placerea de a fi facut cu mainile mele, imi da o satisfactie enorma.
   Urmatoarea crema proiectata este cea de prevenire a vergeturilor. Sper sa fie o reusita ca precedenta!

  


sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Welcome ... to me!

   Sunt o sectanta! Sau cel putin asa sunt vazuta de persoanele "obisnuite" carora le povestesc despre dorinta mea de-a evita pe cat posibil elementele nocive care ne inconjoara. . Femeile zambesc usor incurcate cand aud ca folosesc otetul alb in loc de balsam de rufe sau ca imi doresc sa fac sapun.  Mda... zic ele, schimband subiectul pentru a nu fi spalate pe creier cu asemenea idei  inutile.
   Ce s-a intamplat de fapt? Am ramas insarcinata. Am fost eu bantuita de dorinte de genul asta si inainte, dar acum hormonii si-au spus cuvantul. Cuvantul lor a fost RESPONSABILITATE. Si iata cum eu, o persoana  cu multe idei dar initiativa 0 (in ceea ce ma priveste pe mine), am inceput sa fac primii pasi catre o viata mai sanatoasa.
   Acum sa nu ne intelegem gresit. Sunt o incepatoare. Si tocmai de asta vreau sa-mi impartasesc experientele persoanelor care, la fel ca mine, isi doresc sa schimbe ceva in viata lor, dar din comoditate (ca in general asta e motivul principal) evita si amana la nesfarsit schimbarea.
   Cum e de fapt vazuta situatia? Viata noastra e bombardata de nesfarsite activitati pe care le avem de facut zilnic, si pur si simplu nu mai avem timpul necesar pentru a adauga si altceva. Eu vreau sa privesc lucrurile ca pe o simplificare. De fapt, in ultimul timp, asta a devenit moto-ul meu: "Fericirea sta in simplitate" (multumesc Cristinei S. pentru iluminare"). 
   Cam asa stau lucrurile acum. Vom vedea pe parcurs in ce fel voi evolua. 
   The end...for now!